minimummyroom

Beat Generation

In Beat Generation on agosto 28, 2012 at 1:45 am

Poc a poc anireu veient què tanquen les grises parets de “my room”, i un dels elements més importants és la literatura, concretament la d’un grup de joves escriptors nord-americans dels anys 50: la Beat Generation.

Què és la beat generation?  Per començar sempre està bé fer una ullada a la wikipedia, com a introducció diu el següent:

“La Generació Beat fa referencia a un grup d’escriptors d’estats units de la dècada dels 50, així com un fenomen cultural sobre el qual van escriure. Alguns elements definitoris són el rebuig als valors nord-americans clàssics, l’us de drogues, una gran llibertat sexual i l’estudi de la filosofia oriental. […] Les principals obres literàries són Howl d’Allen Ginsberg, On the Road de Jack Kerouac y Naked Lunch de William S. Burroughs.”

Com a introducció no està malament, els tres autors que cita la wikipedia són tres dels més importants del moviment, potser es deixa Neal Cassady, que tot i no ser un escriptor de la talla d’aquests, va tenir una gran influència personal en els altres tres. Però per tenir una idea més clara de què va significar, us transcriuré un parell de textos que crec poden ser interessants.

Per començar m’agradaria transcriure un fragment de la introducció que fa Fernanda Pivano  a l’edició espanyola de The Subterreans (Els Subterrànis) de Jack kerouac, i diu el següent:

“Ja fa un temps que va aparèixer a Amèrica un llibre molt divertit titulat The in and Out Book […]: estar in vol dir fer les coses adequades i estar out vol dir fer les coses equivocades. En referència a la beat generation el llibre diu: “És Out dir que la beat generation és Out; però la beat generation és Out””.

Ens podem fer una idea de què implicava aquest moviment en la societat nord-americana del moment, una contradicció entre la enorme campanya publicitària que va envoltar el fenomen beat i el seu pensament totalment contrari als valors d’aquella societat.

En referència al seu pensament i allò que els definia, la wikipedia fa un resum força clar, però m’agrada molt més com ho defineix el mateix Ginsberg al pròleg del llibre The Beat Book:

“Alguns ideals del moviment artístic original es poden trobar en els primers escrits dels seus poetes, […] atrets per alguns assumptes recurrents: la curiositat per la naturalesa de la consciència, orientada a la comprensió del pensament oriental, a practiques de meditació, a l’art com a textures de la manifestació de la consciència, i a la alliberació espiritual. Aquestes preocupacions van derivar cap a una alliberació sexual, particularment homosexual, que històricament va actuar com un catalitzador en els moviments de alliberació de la dona i els negres. La exploració de les textures de la consciència va portar cap a una visió tolerant i no-teista, i per tant, a un antifeixisme còsmic, a un apropament pacífic a la política, al multiculturalisme, i a l’absorció de la cultura negra.”

Per acabar m’agradaria transcriure un fragment del poema Howl (Aullido) de Ginsberg, que justament dedica a KerouacBurroughs Cassady:

“Vi las mejores mentes de mi generación destruidas por la locura,

hambrientas histéricas desnudas,

arrastrándose por las calles de los negros al amanecer en busca

de un colérico pinchazo,

hipsters con cabezas de ángel ardiendo por la antigua conexión

celestial con la estrellada dínamo de la maquinaria nocturna,

que pobres y harapientos y ojerosos y drogados pasaron la noche

fumando en la oscuridad sobrenatural de apartamentos

de agua fría, flotando sobre las cimas de las ciudades

contemplando jazz,

[…]”

Pau Sola

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: